Från Solkanonen i Solkanontornet skjuts middagssalut varje dag kl 13.00 mellan 1 maj – 31 augusti. Guiden finns där från 12.45
Solkanonen finns i ett torn byggt i mitten av 1800-talet och ingick som en del i herrgården Adelsnäs engelska park. Till kanonen, en 6-pundare, hör en tändanordning som består av ett brännglas monterat på en rörlig arm vilken kan ställas in efter solens olika middagshöjder.
Var finns kanontornet?
Lokalt finns tornet på Kanonkullen men sett ur global synvinkel är tornets exakta position latitud 58o 11, 23, och longitud 15o 59, 59.
Skjut och få diplom!
Vill du själv skjuta och bli diplomerad solkanonjär?
Du kan beställa en salut året runt!
Instruktioner ges av Solkanonklubbens tjänsteförrättande kanonjär.
Under de senast tolv åren har mer än 40.000 personer från hela världen besökt Solkanontornet vid avfyrningsögonblicket.
Så fungerar kanonen
Rakt i söder i tornet finns en 20 cm bred och 300 cm hög springa. Exakt klockan 13.00 svensk sommartid när solen står som högst lyser den genom springan.
Strålarna träffar brännglaset och fokuseras på det fängkrut som finns i bakre delen av kanonen. Krutet antänds och tänder i sin tur själva laddningen. Saluten hörs över större delen av Åtvidaberg.
Salut för speciella tillfällen såsom födelsedagar, bröllop eller företagsbesök med mera kan beställas och den lycklige solkanonjären kan erhålla ett diplom till en rimlig kostnad.
Se Prislista.
Vill du veta mer?
Ring eller skriv till Solkanonklubben
Bruksgatan 1, 597 30 Åtvidaberg tel 0120-354 21,
e-post kansliet@solkanonklubben.se
Parkering vid Åtvidabergs badplats – se karta
Solkanonen laddas och solen tänder krutet om inget moln kommer i vägen. I så fall får Solstickan användas i stället. En skolklass lyssnar till guiden som berättar om solkanonenEn grupp som väntar på middagssaluten......... och där kom den!